tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post4599565106808625588..comments2010-09-13T09:28:32.592-07:00Comments on Cookie In Wonderland: Happy birthday my sweet sister !Miss Cookiehttp://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-49450421738676320122010-09-11T15:09:35.948-07:002010-09-11T15:09:35.948-07:00Lody waniliowe
Krem angielski:
* 500 ml mleka
* 12...Lody waniliowe<br />Krem angielski:<br />* 500 ml mleka<br />* 125 g drobnego cukru i cukier z prawdziwa wanilia<br />* nasionka z 1 laski wanlii, przeciętej wzdłuż*<br />* 6 żółtek<br />Ponadto:<br />* 170 ml śmietany kremówki<br />* domowy ekstrakt z wanilii<br /><br />Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.<br /><br />Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.<br /><br />Zimny krem angielski wymieszać z zimną ubitą kremówką(zawsze ją wkładam do zamrażalnika przed ubiciem). Włożyć do zamrażalnika i co godzinę miksować.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-60410405389114586392010-09-11T15:05:15.063-07:002010-09-11T15:05:15.063-07:00Najlepsza szarlotka pod słońcem
składniki na ciast...Najlepsza szarlotka pod słońcem<br />składniki na ciasto:<br />* 500 g mąki pszennej<br />* 220 g masła<br />* 1 czubata łyżka smalcu<br />* 2 żółtka<br />* 1 łyżka octu jabłkowego<br />* 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />* 2 cukry waniliowe, 1 z prawdziwą wanilią<br />* aromat waniliowy<br />* pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru<br />* pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)<br /><br />Masa jabłkowa:<br />* ponad 2 kg jabłek<br />* 3 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dać <br />* 3 łyżeczki cynamonu<br />* 2 łyżki soku z cytryny<br />* 4 łyżki bułki tartej<br />* cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu<br />* kardamon, imbir, goździki<br />Mąkę, proszek wymieszać. Dodać tłuszcz, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.<br /><br />Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do brytfanny, podpiec na oleju z pestek winogron. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.<br /><br />Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.<br /><br />Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 3 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.<br /><br />Piec około 55 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-13001652790409231222010-09-11T14:58:04.783-07:002010-09-11T14:58:04.783-07:00Muffiny z dżemem
Składniki:
* 1,5 szklanki mleka
*...Muffiny z dżemem<br />Składniki:<br />* 1,5 szklanki mleka<br />* 1,5 szklanki cukru<br />* 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego<br />* 2/3 (dwie trzecie) szklanki oleju<br />* 2 jajka<br />* 3,5 szklanki mąki<br />* 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />* 1 łyżeczka soli<br />* aromat waniliowy<br />* 0,5 słoika dżemu ( jedna niecała łyżka na jednego muffina)<br />Mleko,cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, olej ubić trzepaczką. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formy do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce dżemu i przykryć ciastem, wypełniając foremkę prawie do pełna. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. ok 20 minut<br />Ja dodałam trochę karmelu z Normandii dla smaku.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.com