tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post6686821680308504651..comments2010-09-13T09:28:32.592-07:00Comments on Cookie In Wonderland: Almost vacationMiss Cookiehttp://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-47974194523371559442010-07-19T08:09:23.507-07:002010-07-19T08:09:23.507-07:00ciasto mrożone z pokruszonymi ciasteczkami
Skład...ciasto mrożone z pokruszonymi ciasteczkami<br /><br /><br />Składniki:<br />* 600g serka kremowego<br />* 284ml śmietany kremówki<br />* 50g cukru pudru<br />* 250g gruszek <br />* 85g petitków<br />* roztopiona czekolada z nutellą<br />* 2 żółtka<br />* trochę masła roztopionego<br /><br />Czekoladę rozpuścić ze śmietanką śmietanki.<br />Keksówkę o pojemności 900g wyłożyć folią spożywczą.<br /><br />W dużej misce zmiksować razem serek, śmietanę i cukier. Dodać 2 ubite żółtka<br />Do keksówki o pojemności 900g wsypać herbatniki oblane roztopionym masłem (na oko)wlać połowę masy a następnie delikatnie rozłożyć na niej gruszki polać czekoladą.Przykryć resztą masy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc.<br /><br />Odłożyć na bok ok 7 malin. Resztę podgrzać w garnuszku razem z pozostałym dżemem i wiśniami (jeśli używamy). Podgrzewać na małym ogniu, aż zmiękną. Używając blendera zmiksować owoce a następnie przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos powinien być dość gęsty. Ostudzić.<br /><br />Serniczek wyjać z lodówki, usunąć folię i ostrożnie przełożyć na talerz, tak aby ciasteczka znalazły się na spodzie. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu ciasta razem z borówkami. Ostudzony sos delikatnie wylać na owoce.<br />Podawać od razu.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-65411122903214984142010-07-19T08:00:43.200-07:002010-07-19T08:00:43.200-07:00Bułeczki żytnie pełnoziarniste
8 niewielkich bułec...Bułeczki żytnie pełnoziarniste<br />8 niewielkich bułeczek<br /><br />Zaczyn<br />* 22g zakwasu żytniego<br />* 130g wody<br />* 150g mąki żytniej typ 2000<br /><br />W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.<br />Ciasto<br />* cały zaczyn<br />* 150g mąki żytniej typ 2000<br />* 110 wody<br />* 7 g soli<br /><br />Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut.<br />Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.<br />Do lekko natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek nakładać po 70g ciasta (do 3/4 wysokości wgłębień), wyrównać namoczonymi dłońmi i lekko oprószyć mąką.<br />Włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (powinny wyrosnąć ok. 1 cm ponad formę).<br />Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut.<br />Upieczone bułeczki wyjąć z foremek, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-15960463482768045182010-07-19T07:57:26.479-07:002010-07-19T07:57:26.479-07:00Panna Cotta:
* 200 ml kremówki
* 50 ml mleka
* 250...Panna Cotta:<br />* 200 ml kremówki<br />* 50 ml mleka<br />* 250 g serka śmietankowego<br />* 3 łyżki żelatyny<br />* 1 laska wanilii<br />* 80 g cukru<br />* truskawki do sosu<br />Kremówka+ mleko+ cukier+ wanilia-> zagotuj. Zdejmij z palnika. Rozpuść żelatyne w 1/4 szklanki gorącej wody zmiksuj z twarożkiem. Wlej do foremek. Minimum 3 godziny chłodzenia.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.com