tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post7754173666781674822..comments2010-09-13T09:28:32.592-07:00Comments on Cookie In Wonderland: I love my lifeMiss Cookiehttp://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-43831470056122004442010-07-19T07:10:38.633-07:002010-07-19T07:10:38.633-07:00Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:
* 220 g mi...Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:<br />* 220 g miękkiego masła<br />* 1/2 szklanki cukru<br />* 2 łyżki mleka<br />* opakowanie cukru waniliowego<br />* 1/2 łyżeczki soli<br />* 2,5 szklanki mąki pszennej<br />* 1,5 szklanki suszonej żurawiny<br /> <br /><br />Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.<br />Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6786002065343223337.post-34420756584621239872010-07-19T07:05:20.920-07:002010-07-19T07:05:20.920-07:00Składniki na 12 babeczek:
* 140 g miękkiego masła
...Składniki na 12 babeczek:<br />* 140 g miękkiego masła<br />* 3/4 szklanki cukru <br />* 1 łyżeczka cynamonu<br />* 3 jajka<br />* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii<br />* 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej<br />* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia<br />* nutella (około pół szklanki)dałam więcej<br /><br />Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii,cynamon, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.<br /><br />Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.<br />Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.Miss Cookiehttps://www.blogger.com/profile/15931102288691281799noreply@blogger.com