I adore lazy days when I stay at home and just cooking <3 I made delicious Tortilla wraps and Chicken from my recipe ;) And I baked jelly roll. My mum said that's the best cake in my baking history xD I know that I can be a homebody in future It sounds awful ;P I really don't know who I should be in future ! it makes me a bit nervous that I'm not sure about everything and I know that is one of the most important decision in my life. I dream that sb help me with that. ;**
kolejne ciasto którego do końca przepisu nie pamiętam :) Rolada czekoladowo jogurtowa: Ciasto: * 4 jajka * 4 łyżki gorącej wody * 1/2 szklanki cukru * 1 Cukier wanilinowy 16 g * 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej * 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej * 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia * 2 łyżki kakaa Jajka z wodą ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 - 12 min. w temp ok 200 Krem jogurtowy: * 150gjogurtu * jajo * sok cytrynowy 1 łyżeczka * cukier 2 łyżki * żelatyna 2 łyżki * kremówka niestety proporcji do końca nie pamiętam jogurt, żółtka, sok z cytryny i cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego kremówki, potem dodać kremówkę gorącą, rozmieszać do rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Krem zmiksować z żelatyną, następnie wymieszać z pianą. Odstawić do ostudzenia. Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i posypać cukrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę, odstawić do ostygnięcia.Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową kremu posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować owocami lub startą czekoladą i wstawić do lodówki.
kolejne ciasto którego do końca przepisu nie pamiętam :)
OdpowiedzUsuńRolada czekoladowo jogurtowa:
Ciasto:
* 4 jajka
* 4 łyżki gorącej wody
* 1/2 szklanki cukru
* 1 Cukier wanilinowy 16 g
* 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej
* 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku
do pieczenia
* 2 łyżki kakaa
Jajka z wodą
ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier
wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez
2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiać
do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać
na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec około 10 - 12 min. w temp ok 200
Krem jogurtowy:
* 150gjogurtu
* jajo
* sok cytrynowy 1 łyżeczka
* cukier 2 łyżki
* żelatyna 2 łyżki
* kremówka
niestety proporcji do końca nie pamiętam
jogurt, żółtka, sok z cytryny i cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego kremówki, potem dodać kremówkę gorącą, rozmieszać do rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Krem zmiksować z żelatyną, następnie wymieszać z pianą. Odstawić do ostudzenia.
Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i posypać cukrem.
Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując
papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką
w roladę, odstawić do ostygnięcia.Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową kremu posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą kremu posmarować wierzch
i boki rolady. Udekorować owocami lub startą czekoladą i wstawić do lodówki.