poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Food photos









There are my photos of food which I prepare b4 our trip- yeah I'm a real woman from countrydide and can do the real cheese and Pumpernikiel bread ;) One day I had big feel like to eat Jewish salad that was my first time but was scrummy:P u can see how much my sister like it<3 so sweet..As I'm a real domestic goddes I baked cookies on our trip. Anzac biscuits with coconut and oatmeal and cookies with peanuts <3
How I earn on my beloved sony vaio? I worked in the shop.
Kisses.

4 komentarze:

  1. SER
    Składniki (na średnią kostkę sera):

    * 1kg chudego białego sera
    * 1,5 l chudego mleka
    * 3 żółtka
    * 2 białka
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 2 łyżeczka soli
    * 1 łyżeczka białego pieprzu


    W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż obsiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić obsiąkniety ser.
    Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.

    OdpowiedzUsuń
  2. PUMPERNIKIEL
    Składniki na 2 małe bochenki:
    * 280 g mąki żytniej
    * 175 g mąki chlebowej razowej
    * 115 g mąki chlebowej pszennej
    * 1,5 łyżeczki soli
    * 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
    * 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
    * 85 g melasy (dałam miodu i sosu klonowego)
    * 1 łyżka oleju słonecznikowego
    * 350 ml ciepłej wody

    W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże suche i cukier, wymieszać (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.

    OdpowiedzUsuń
  3. COOKIES WITH PEANUTS
    Składniki na około 30 sztuk:

    * 1 i 1/2 do 2 szklanek mieszanki studenckiej
    * 1 szklanka mąki pszennej
    * pół łyżeczki sody oczyszczonej
    * pół łyżeczki soli
    * 170 g zimnego masła, posiekanego
    * 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
    * 1/4 szklanki drobnego cukru
    * 1 żółtko
    * pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


    Wszystkie składniki, oprócz orzechów zmiksować. Następnie dodać orzechy, wymieszać.

    Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.

    Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. ANZAC BISCUITS
    Składniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:

    * 85 g płatków owsianych
    * 85 g wiórków kokosowych (dałam więce, ok 100g)
    * 100 g mąki
    * 70 g cukru pudru
    * 100 g rozpuszczonego masła
    * 1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
    * 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

    Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

    Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).

    Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.

    OdpowiedzUsuń