poniedziałek, 30 sierpnia 2010
Food photos
There are my photos of food which I prepare b4 our trip- yeah I'm a real woman from countrydide and can do the real cheese and Pumpernikiel bread ;) One day I had big feel like to eat Jewish salad that was my first time but was scrummy:P u can see how much my sister like it<3 so sweet..As I'm a real domestic goddes I baked cookies on our trip. Anzac biscuits with coconut and oatmeal and cookies with peanuts <3
How I earn on my beloved sony vaio? I worked in the shop.
Kisses.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
SER
OdpowiedzUsuńSkładniki (na średnią kostkę sera):
* 1kg chudego białego sera
* 1,5 l chudego mleka
* 3 żółtka
* 2 białka
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka białego pieprzu
W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż obsiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić obsiąkniety ser.
Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.
PUMPERNIKIEL
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 małe bochenki:
* 280 g mąki żytniej
* 175 g mąki chlebowej razowej
* 115 g mąki chlebowej pszennej
* 1,5 łyżeczki soli
* 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
* 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
* 85 g melasy (dałam miodu i sosu klonowego)
* 1 łyżka oleju słonecznikowego
* 350 ml ciepłej wody
W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże suche i cukier, wymieszać (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.
COOKIES WITH PEANUTS
OdpowiedzUsuńSkładniki na około 30 sztuk:
* 1 i 1/2 do 2 szklanek mieszanki studenckiej
* 1 szklanka mąki pszennej
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* pół łyżeczki soli
* 170 g zimnego masła, posiekanego
* 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
* 1/4 szklanki drobnego cukru
* 1 żółtko
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki, oprócz orzechów zmiksować. Następnie dodać orzechy, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
ANZAC BISCUITS
OdpowiedzUsuńSkładniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:
* 85 g płatków owsianych
* 85 g wiórków kokosowych (dałam więce, ok 100g)
* 100 g mąki
* 70 g cukru pudru
* 100 g rozpuszczonego masła
* 1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.