wtorek, 31 sierpnia 2010

K and I










Last day of my K's freedom and our second anniversary <3 That week was amazing we sightsaw Wroclaw, ate delicious donuts on the market with chocolate, were in the cinema where I can watch in 'Salt' my Angelina cause in our relationship I like her more :)I did Italian Polenta with tomatoes and Pecorino cheese, we drank Cidre from France ate Belgian chocolates and spetd lots of time together finally <3 Love you all

1 komentarz:

  1. Polenta
    To typowo włoska potrawa, bałam się tego bo wygląda dość niecodziennie zwłaszcza w formie papki ale szczerze polecam.
    Porcja na 2 osoby na 2 dni przynajmniej nam starczyło :D
    * 1,25 l wody
    * 1 łyżka soli
    * 1,7 mąki kukurydzianej
    * ser Pecorino 200 g
    Osoloną wodę zagotować w dużym garnku, mąkę wsypywać stopniowo, ciągle mieszając drewnianą łyżką. W pewnym momencie poenta zacznie odstawać od ścianek rondla. U mnie po ok 25 minutach. Gotową polentę wyłożyłam na drewnianą deskę na placek grubości ok 2 cm
    Sos pomidorowy:
    pokroić pomidory w kostkę wsypać na patelnię dodać czosnek przyprawić bazylią, oregano,solą pieprzem, można dodać passaty.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, polentę pokrój w kostkę, wyłóż nią dno naczynia, posyp 1/3 sera pecorino, polej 1/3 sosu, powtórz tę czynność dwukrotnie. Piecz 25 minut w 200 C. Podawaj gorące.

    OdpowiedzUsuń