niedziela, 18 kwietnia 2010

I love my life







My weekend was totally awesome :) I was on the one of the best home party I have ever been. And play for the first time 'sing star' love it! and I won competition with K <3 but I can't sing at all!!
*Above my cinnamons' muffins with Nutella and bickys with cranberries

2 komentarze:

  1. Składniki na 12 babeczek:
    * 140 g miękkiego masła
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 3 jajka
    * pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    * 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * nutella (około pół szklanki)dałam więcej

    Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii,cynamon, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.
    Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:
    * 220 g miękkiego masła
    * 1/2 szklanki cukru
    * 2 łyżki mleka
    * opakowanie cukru waniliowego
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 2,5 szklanki mąki pszennej
    * 1,5 szklanki suszonej żurawiny


    Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

    OdpowiedzUsuń