piątek, 30 kwietnia 2010
Wish me good luck..
Hello guys !! I probably should started learn to my mature exam but I just can't focus. Today was Klaudia's birthday barbecue party but of course I forgot my camera. I baked her something like Pavlowa-chocolate meringue with white chocolate and whipped cream with strawberry- looked sweet and tasted totally awesome ;D I can't wait to my the longest vacation ever :) And after my exams I will take definately more photos I have so many ideas...
;**
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Składniki:
OdpowiedzUsuń* 6 białek
* 300 g drobnego cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
* 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Na wierzch:
* 500 ml kremówki- dałam mniej
* 500 g truskawek
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając, nastepnie przesiać kakao, dodać łyżeczkę
octu i posiekana czekoladę. Delikatnie wymieszać. Tortownice 23 cm wyłożyć papierem Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, natychmiast przykręcajac temperaturę do 150 stopni. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.
Ubić kremówkę, wyłożyć na wierzch bezy, na nią truskawki. Ja jeszcze udekorowałam biszkoptami.
A ciasto nazywa się Pavlova– deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej
OdpowiedzUsuń