niedziela, 25 kwietnia 2010
I'm totally in love
My sweet K totally surprised me today and gave me heart charms which I adore<3<3 I love him so much...And my sister is jealous and says that I'm extremaly lucky...I know ;P I haven't had lots of time 'cause Zycha is coming to me to sleepover. Yeah today I was baking too. Yeast rolls with poppy and almonds- delicious much better than from the cake shop *modest* Poppy with butter is really yummy *shhh..*
And my really old photo..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Składniki na około 12 drożdżówek:
OdpowiedzUsuń* 75 g margaryny lub masła
* 250 ml mleka
* 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 50 dag mąki pszennej
ponadto:
450g masy makowej- można zrobić samemu ja dodaje jeszcze masła.
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.Polukrować.