niedziela, 16 maja 2010
Almost vacation
My weekend was totally awesome we spent Saturday night in museums and met K neighbours. I baked my first healthy rye bread and rolls: wholewheat flour, water and salt only ;) and bought a present for myself: tart form and baked rhubarb tart with vanilla custard and I did parfait with pears and chocolate. Lots of food <3 I'm totally happy 'cause I'm starting redecorating my room and probably my story with gardening <333 I'm really excited.
See Ya :***
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Panna Cotta:
OdpowiedzUsuń* 200 ml kremówki
* 50 ml mleka
* 250 g serka śmietankowego
* 3 łyżki żelatyny
* 1 laska wanilii
* 80 g cukru
* truskawki do sosu
Kremówka+ mleko+ cukier+ wanilia-> zagotuj. Zdejmij z palnika. Rozpuść żelatyne w 1/4 szklanki gorącej wody zmiksuj z twarożkiem. Wlej do foremek. Minimum 3 godziny chłodzenia.
Bułeczki żytnie pełnoziarniste
OdpowiedzUsuń8 niewielkich bułeczek
Zaczyn
* 22g zakwasu żytniego
* 130g wody
* 150g mąki żytniej typ 2000
W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
* cały zaczyn
* 150g mąki żytniej typ 2000
* 110 wody
* 7 g soli
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut.
Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.
Do lekko natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek nakładać po 70g ciasta (do 3/4 wysokości wgłębień), wyrównać namoczonymi dłońmi i lekko oprószyć mąką.
Włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (powinny wyrosnąć ok. 1 cm ponad formę).
Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut.
Upieczone bułeczki wyjąć z foremek, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.
ciasto mrożone z pokruszonymi ciasteczkami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 600g serka kremowego
* 284ml śmietany kremówki
* 50g cukru pudru
* 250g gruszek
* 85g petitków
* roztopiona czekolada z nutellą
* 2 żółtka
* trochę masła roztopionego
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką śmietanki.
Keksówkę o pojemności 900g wyłożyć folią spożywczą.
W dużej misce zmiksować razem serek, śmietanę i cukier. Dodać 2 ubite żółtka
Do keksówki o pojemności 900g wsypać herbatniki oblane roztopionym masłem (na oko)wlać połowę masy a następnie delikatnie rozłożyć na niej gruszki polać czekoladą.Przykryć resztą masy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Odłożyć na bok ok 7 malin. Resztę podgrzać w garnuszku razem z pozostałym dżemem i wiśniami (jeśli używamy). Podgrzewać na małym ogniu, aż zmiękną. Używając blendera zmiksować owoce a następnie przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos powinien być dość gęsty. Ostudzić.
Serniczek wyjać z lodówki, usunąć folię i ostrożnie przełożyć na talerz, tak aby ciasteczka znalazły się na spodzie. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu ciasta razem z borówkami. Ostudzony sos delikatnie wylać na owoce.
Podawać od razu.