niedziela, 16 maja 2010

Almost vacation












My weekend was totally awesome we spent Saturday night in museums and met K neighbours. I baked my first healthy rye bread and rolls: wholewheat flour, water and salt only ;) and bought a present for myself: tart form and baked rhubarb tart with vanilla custard and I did parfait with pears and chocolate. Lots of food <3 I'm totally happy 'cause I'm starting redecorating my room and probably my story with gardening <333 I'm really excited.
See Ya :***

3 komentarze:

  1. Panna Cotta:
    * 200 ml kremówki
    * 50 ml mleka
    * 250 g serka śmietankowego
    * 3 łyżki żelatyny
    * 1 laska wanilii
    * 80 g cukru
    * truskawki do sosu
    Kremówka+ mleko+ cukier+ wanilia-> zagotuj. Zdejmij z palnika. Rozpuść żelatyne w 1/4 szklanki gorącej wody zmiksuj z twarożkiem. Wlej do foremek. Minimum 3 godziny chłodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki żytnie pełnoziarniste
    8 niewielkich bułeczek

    Zaczyn
    * 22g zakwasu żytniego
    * 130g wody
    * 150g mąki żytniej typ 2000

    W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
    Ciasto
    * cały zaczyn
    * 150g mąki żytniej typ 2000
    * 110 wody
    * 7 g soli

    Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut.
    Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.
    Do lekko natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek nakładać po 70g ciasta (do 3/4 wysokości wgłębień), wyrównać namoczonymi dłońmi i lekko oprószyć mąką.
    Włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (powinny wyrosnąć ok. 1 cm ponad formę).
    Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut.
    Upieczone bułeczki wyjąć z foremek, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto mrożone z pokruszonymi ciasteczkami


    Składniki:
    * 600g serka kremowego
    * 284ml śmietany kremówki
    * 50g cukru pudru
    * 250g gruszek
    * 85g petitków
    * roztopiona czekolada z nutellą
    * 2 żółtka
    * trochę masła roztopionego

    Czekoladę rozpuścić ze śmietanką śmietanki.
    Keksówkę o pojemności 900g wyłożyć folią spożywczą.

    W dużej misce zmiksować razem serek, śmietanę i cukier. Dodać 2 ubite żółtka
    Do keksówki o pojemności 900g wsypać herbatniki oblane roztopionym masłem (na oko)wlać połowę masy a następnie delikatnie rozłożyć na niej gruszki polać czekoladą.Przykryć resztą masy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc.

    Odłożyć na bok ok 7 malin. Resztę podgrzać w garnuszku razem z pozostałym dżemem i wiśniami (jeśli używamy). Podgrzewać na małym ogniu, aż zmiękną. Używając blendera zmiksować owoce a następnie przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos powinien być dość gęsty. Ostudzić.

    Serniczek wyjać z lodówki, usunąć folię i ostrożnie przełożyć na talerz, tak aby ciasteczka znalazły się na spodzie. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu ciasta razem z borówkami. Ostudzony sos delikatnie wylać na owoce.
    Podawać od razu.

    OdpowiedzUsuń