czwartek, 27 maja 2010
Mother's Day
Yesterday was Mother's Day and I keep thinking what should I bake what does my mum like.. It was difficult 'cause if u know my mum, she's very challenging and everything must be perfect so I decided to do Straciatella Cake, Italian dessert she loves Italian cuisine and that was totally perfect not to sweet, melting in your mouth. And I had some poppy so I baked Poppy muffins ;)
My K is so sweet and gave me the Cookbook. All recipes are with chocolate for me wonderfully <3 He's so sweet.
So tomorrow I will definately bake sth chocolate and delicious...
:**
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tort Straciatella Nie pamiętam już proporcji, więc przpeis chyba nie ma sensu ;(
OdpowiedzUsuń* jogurt naturalny
* serek śmietankowy
* starta czekolada
* biszkopty
* cukier
* żelatyna
Mama nadzieje że niczego nie przeoczyłam
Odnalazłam przepis
OdpowiedzUsuńSpód:
300g biszkoptów
60 ml kawy
Krem straciatella
7 łyżeczek żelatyny
500g zmielonego twarogu
120g cukry
500g jogurtu naturalnego
100g gorzkiej czekolady
Obręcz tortownicy 26 cm posmaruj olejem ustaw na paterze. Ułóż biszkopty polej kawą. Twaróg włóż do miski dodaj cukier jogurt, zmiksuj. 100g czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach. żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj z 3 łyżkami masy serowej, dodaj do reszty masy, dodaj wiórki czekoladowe, wymieszaj. Połowę kremu wyłóż na spód biszkoptowy, na kremie ułóż resztę biszkoptów, skrop kawą wyłóż resztę kremu straciatella, wierzch wygładź. Wstaw na 2h do lodówki.