poniedziałek, 24 maja 2010
engagement cake !
Not mine of course.. My cousin, Hala. I promised that I baked them the cake with poppy and white chocolate and whipped cream. Definately I like that mix ;PP I have to wait for my furniture and I have one big mess I keep looking for something new. I adore choosing new things but waiting and living in room where everything is on the floor is horrible. That's why I seldom at home now ;) I have to run to fitness <3
:***
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tort makowy:
OdpowiedzUsuńSkładniki na blaty:
* 5 jajek
* 15 dag cukru pudru
* 2 łyżki mielonych migdałów
* 12 dag mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
* 20 dag maku lub masy makowej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Składniki na poncz:
* pół szklanki wody
* 3 łyżki rumu
Składniki na masę z białej czekolady:
* 30 dag białej czekolady
* 400 ml śmietany kremówki
*teraz dodałabym również żelatyny żeby masa była bardziej sprężysta
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.