poniedziałek, 24 maja 2010

engagement cake !




Not mine of course.. My cousin, Hala. I promised that I baked them the cake with poppy and white chocolate and whipped cream. Definately I like that mix ;PP I have to wait for my furniture and I have one big mess I keep looking for something new. I adore choosing new things but waiting and living in room where everything is on the floor is horrible. That's why I seldom at home now ;) I have to run to fitness <3
:***

1 komentarz:

  1. Tort makowy:
    Składniki na blaty:
    * 5 jajek
    * 15 dag cukru pudru
    * 2 łyżki mielonych migdałów
    * 12 dag mąki pszennej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    * 20 dag maku lub masy makowej

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
    Składniki na poncz:

    * pół szklanki wody
    * 3 łyżki rumu
    Składniki na masę z białej czekolady:
    * 30 dag białej czekolady
    * 400 ml śmietany kremówki
    *teraz dodałabym również żelatyny żeby masa była bardziej sprężysta
    Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
    Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

    Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

    OdpowiedzUsuń