sobota, 11 września 2010

Happy birthday my sweet sister !






On Friday was my sister's birthday so I cooked her the best french puree which she ever eaten :P and baked lovely muffins with perfect plum-grapes- vanilla jam from one of my friend <3 Today I baked her the best apple pie in the world so crispy and melting in the mouth and did vanilla ice cream. Idefinately recommend it <3 I'm so exhausted 'cause of cleaning and everything. Kisses :***

3 komentarze:

  1. Muffiny z dżemem
    Składniki:
    * 1,5 szklanki mleka
    * 1,5 szklanki cukru
    * 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
    * 2/3 (dwie trzecie) szklanki oleju
    * 2 jajka
    * 3,5 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka soli
    * aromat waniliowy
    * 0,5 słoika dżemu ( jedna niecała łyżka na jednego muffina)
    Mleko,cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, olej ubić trzepaczką. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formy do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce dżemu i przykryć ciastem, wypełniając foremkę prawie do pełna. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. ok 20 minut
    Ja dodałam trochę karmelu z Normandii dla smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza szarlotka pod słońcem
    składniki na ciasto:
    * 500 g mąki pszennej
    * 220 g masła
    * 1 czubata łyżka smalcu
    * 2 żółtka
    * 1 łyżka octu jabłkowego
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 cukry waniliowe, 1 z prawdziwą wanilią
    * aromat waniliowy
    * pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    * pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)

    Masa jabłkowa:
    * ponad 2 kg jabłek
    * 3 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dać
    * 3 łyżeczki cynamonu
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 4 łyżki bułki tartej
    * cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
    * kardamon, imbir, goździki
    Mąkę, proszek wymieszać. Dodać tłuszcz, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do brytfanny, podpiec na oleju z pestek winogron. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

    Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

    Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 3 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

    Piec około 55 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody waniliowe
    Krem angielski:
    * 500 ml mleka
    * 125 g drobnego cukru i cukier z prawdziwa wanilia
    * nasionka z 1 laski wanlii, przeciętej wzdłuż*
    * 6 żółtek
    Ponadto:
    * 170 ml śmietany kremówki
    * domowy ekstrakt z wanilii

    Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.

    Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

    Zimny krem angielski wymieszać z zimną ubitą kremówką(zawsze ją wkładam do zamrażalnika przed ubiciem). Włożyć do zamrażalnika i co godzinę miksować.

    OdpowiedzUsuń