piątek, 21 maja 2010

What a mess!!



I feel so sleepy, K&I carry my old furniture from my bedroom to the car. I'll show you how my room will change. Tomorrow I'm gonna buy the mattress and we will testing every kind and lying on different ones. I'm excited. I baked something like donuts but flattier ;) I can't wait to see my new bed which I bought on ebay. Lalalala.
I have so many things to do and so little time I don't understand people who regret that lyceum is over. I'm totally happy that I don't have to wake up at 7 30 and run to school without coffee but The nicest thing in my school career was definately my truancy with Zycha, morning talk, chilling with shisha and drinking my favourite soya latte ok ok and I really nice take a walk down memory lane meeting with K at school :*** And now I will bring him sandwiches on the breaks *lol*
<3
Kisses

1 komentarz:

  1. Składniki na 24 średniej wielkości pączki:
    * 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    * 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
    * 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    * 2/3 szklanki cukru
    * 2 jajka
    * 5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową)
    * 1 łyżeczka soli
    Do posmarowania i obtoczenia:
    * 100 g masła, roztopionego
    * 1,5 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
    * 1 łyżka cynamonu
    Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
    Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).
    jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
    Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.

    OdpowiedzUsuń