środa, 24 lutego 2010

Home, sweet home








I adore lazy days when I stay at home and just cooking <3 I made delicious Tortilla wraps and Chicken from my recipe ;) And I baked jelly roll. My mum said that's the best cake in my baking history xD I know that I can be a homebody in future It sounds awful ;P I really don't know who I should be in future ! it makes me a bit nervous that I'm not sure about everything and I know that is one of the most important decision in my life. I dream that sb help me with that.
;**

1 komentarz:

  1. kolejne ciasto którego do końca przepisu nie pamiętam :)
    Rolada czekoladowo jogurtowa:
    Ciasto:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki gorącej wody
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1 Cukier wanilinowy 16 g
    * 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej
    * 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku
    do pieczenia
    * 2 łyżki kakaa
    Jajka z wodą
    ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier
    wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez
    2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiać
    do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać
    na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego
    piekarnika. Piec około 10 - 12 min. w temp ok 200
    Krem jogurtowy:
    * 150gjogurtu
    * jajo
    * sok cytrynowy 1 łyżeczka
    * cukier 2 łyżki
    * żelatyna 2 łyżki
    * kremówka
    niestety proporcji do końca nie pamiętam
    jogurt, żółtka, sok z cytryny i cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego kremówki, potem dodać kremówkę gorącą, rozmieszać do rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Krem zmiksować z żelatyną, następnie wymieszać z pianą. Odstawić do ostudzenia.
    Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i posypać cukrem.
    Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując
    papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką
    w roladę, odstawić do ostygnięcia.Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową kremu posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą kremu posmarować wierzch
    i boki rolady. Udekorować owocami lub startą czekoladą i wstawić do lodówki.

    OdpowiedzUsuń