piątek, 30 kwietnia 2010

Wish me good luck..



Hello guys !! I probably should started learn to my mature exam but I just can't focus. Today was Klaudia's birthday barbecue party but of course I forgot my camera. I baked her something like Pavlowa-chocolate meringue with white chocolate and whipped cream with strawberry- looked sweet and tasted totally awesome ;D I can't wait to my the longest vacation ever :) And after my exams I will take definately more photos I have so many ideas...
;**

2 komentarze:

  1. Składniki:
    * 6 białek
    * 300 g drobnego cukru
    * 3 łyżki kakao
    * 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
    * 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    Na wierzch:
    * 500 ml kremówki- dałam mniej
    * 500 g truskawek
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając, nastepnie przesiać kakao, dodać łyżeczkę
    octu i posiekana czekoladę. Delikatnie wymieszać. Tortownice 23 cm wyłożyć papierem Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, natychmiast przykręcajac temperaturę do 150 stopni. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

    Ubić kremówkę, wyłożyć na wierzch bezy, na nią truskawki. Ja jeszcze udekorowałam biszkoptami.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ciasto nazywa się Pavlova– deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej

    OdpowiedzUsuń