czwartek, 24 grudnia 2009

Merry Christmas !!




I am so happy !! I baked weinachtstollen mmm... and made first time marzipan i'm so proud of myself it's delicious hihihihi. Baking is my hobby I love mix everything from receipe and add my secret ingredients what make it special <3 Zycha gave me fabuluous present lip gloss and wayfarers and I really thank you my darling you're my best sister <3;* and I got finally my Charms I adore them and my parents. I can't stop smiling ;)Feel like princess maybe except situation with my boyfrend we have bad time but it's nothing big. We have different opinions on parties, fun, drinking and other stuff and I am definately a bad boy in my relationship, a kind of bitch. I love sweet doing nothing!!;* Merry Merry Christmas

2 komentarze:

  1. Składniki na 2 strucle:

    * 500 g mąki pszennej chlebowej- dałam typ 450
    * 85 g drobnego cukru
    * 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    * saszetka (7 g) drożdży suchych
    * 2 jajka, lekko rozbite
    * 150 ml letniego mleka
    * 150 g miękkiego masła
    * 1 łyżeczka soli

    Bakalie:

    * 150 g rodzynek
    * 115 g koryntek
    * 115 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    * 115 g posiekanych obranych migdałów
    * skórka otarta z 1 cytryny
    * skórka otarta z 1 pomarańczy
    * 1 łyżeczka zmielonego cynamonu lub kardamonu
    * 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
    * 2 łyżki rumu

    Ponadto:

    * 400 g masy marcepanowej ja swoją sama zrobiłam- może wyszła min. za rzadka
    Składniki:

    * roztopione mało do posmarowania - 140 g
    * lukier

    Bakalie wymieszać z przyprawami
    , dodać 2 łyżki rumu, odstawić.

    W naczyniu, wymieszać mąkę z solą, dodać cukier, drożdże suche, wymieszać. Dodać jajka, mleko, masło, ekstrakt, lekko zagnieść, by wszystkie składniki się połączyły
    . Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (nawet 2 godziny, jeśli potrzeba). Wkładam do piekarnika na 40 stopni.

    Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Wyłożyć na nie wszystkie bakalie, zwinać i wyrobić, by połączyły się dobrze z ciastem.

    Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować je na 2 owale, o grubości około 2,5 cm. Na środku każdego położyć wałeczek z 200 g marcepanu. Złożyć struclę na pół, ale w ten sposób, by górna część nie pokryła do końca dolnej części, zamknąć dobrze marcepan, przyciskając.

    Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blaszce (lub wysmarowanej tłuszczem), przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć, ale nie podwoić objętość.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Po upieczeniu wsmarować w nie całą roztopioną ilość masła (jeśli nie będzie już wsiąkać, poczekać, aż strucla wyschnie i zacząć od nowa), po wyschnięciu polukrować.

    Strucla taka może być przechowywana tydzień w chłodnym miejscu, owinięta w folię i zamkniętą w szczelnym pojemniku, jednak wg mnie najlepsza jest w pierwszych dniach po upieczeniu, później traci świeżość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa marcepanowa
    Składniki:
    * 1 szklanka cukru
    * 1 łyżki miodu
    * 1 łyzka sosu klonowego
    * pół szklanki wody
    * 225 g zmielonych migdałow
    * 220 g cukru pudru
    * 1 łyżeczka aromatu migdałowego

    W małym garnuszku umieścić cukier, wodę, miód, sos. Podrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Gotować* Krótko przestudzić.
    Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem (lub niezmielone zmielić, razem z cukrem). Migdały powinny mieć konsystencję mąki. Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, ekstrakt z migdałów,zmiksować do otrzymania zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha by uformować kulę, dolać wody i wyrobić.
    Uformować, owinąć folią, przechowywać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń