poniedziałek, 21 grudnia 2009

oh i love deli day





totally deli day. I have eaten all day gingerbreads donuts cookies choolates. I had to rest from my boyfriend it's difficult to live with one person I admire such people.. need peace and calm, lonely moments and sometimes I want to have fun only with my girls or friends without him I know I'm strange. Sometimes I think that I have mens' thinking ;) I adore cakes shops so I met in 'Siemionka' with Cleo and Rolek and we ate a tart with fruit ah so scrummy..and gossip of course I love them so much my mood is better now. Enclose my gingerbreads and my sweet Cleo and little present from My K <3 Belgian Pralines <3

3 komentarze:

  1. Gingerbreads were delicious ;] I like the most Mr Gingerbread without leg ;];] He was handsome, brilliant and incredibly delicious xD
    I loved him... Oh my God!! I ate my lover...
    Kiss my sweet rascal ;*;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki:

    300 g mąki żytniej (może być razowa)
    200 g zmielonych migdałów
    1 jajko
    100 g brązowego cukru
    3/4 szklanki miodu(dałam więcej)
    1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao)
    50 g masła
    2 łyżki likieru Amaretto
    pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)
    20 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)
    1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem

    W rondelku razem podgrzać do rozpuszczenia cukier, miód, kakao i masło.
    Troszkę przestudzić. Mąkę żytnią wymieszać z oboma rodzajami migdałów, jajkiem, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną.
    Wymieszać, połączyć z przestudzoną masą miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto - moje się dość kleiło, wiec dodałam odrobinę mąki - tylko tyle, żeby dało się wałkować.
    Wałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5mm moje chyba były grubsze i ozdabiać kawałkami migdałów. Mi wyszły śliczne ciastki<3 Posmarować mieszaniną utworzoną z mleka i jajka.
    Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 8-10 minut.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń